Monday, 30 December 2013

Sarawak




Hari tu aku dan ibu sempat melawat dan jalan-jalan ke Kuching Sarawak sebab anak buah ibu kawen dengan orang sana. So kami datang nak tangok tempat mereka di sana. Aku teringin nak ke sana sebab ini pertama kali aku ke Sarawak. Nak tengok budaya dan orang-orang di sana.

Before ni bila fikir sarawak hanya terlintas kek sarawak, ikan terubuk dan kaum-kaum yang pelbagai. Kali ni nak rasa pulak udara disana :)

Kami dari Johor naik flight ke LCCT se awal pukul 0715 pagi. flight JBH-KUL 45 min je. Sampai sana sarap dulu sebab flight ke KCH jam 1015.

Antara tempat yang sempat kali lawat ialah:

1. Kuching waterfront


2. Masjid India


3. Kampung budaya Sarawak


4. Serikin

5. Tasik Biru, Bau

6. Jong Crocodile and zoo

7. Pantai Pasir Pandak

Detail pasal tempat-tempat ini semua aku akan cerita di next entry kalau ingat lagi.hehe byeee...


selamat tahun baru!

Assalamualaikum semua...
Sedar tak sedar lagi beberapa hari nak masuk tahun baru 2014. Tahun baru maksudnya usia pun makin meningkat. So apa pulak azam tahun ni? Azam tahun lepas tercapai ke tak? hehe Aku pun dah tak ingat apa azam aku tahun lepas. kihkihkih Typical human!huh! haha So moh la kita berazam untuk tahun mendatang ni...

1. to stay healthy - makan sihat, aktif!
2. to be good muslim - do what Allah asked U! jg aurat bersungguh2, do some sort of sunnah
3. be good student! make sure dpt publish 1 paper journal dan attend 2 conference yg ad scopus indexed

Ya Allah permudahkan urusan hambaMu..

Friday, 18 October 2013

"Orini Craft Simple Giveaway"

Assalamualaikum... dan selamat hari raya korban! hee

Hari ni nak share dengan kawan-kawan satu giveaway..a very simple giveaway yang comey lotey tiut miut. di organize oleh blogger Nurul Aini (http://www.ainizakaria.my/)

Cara nak join giveaway ni mudah jeee....Please follow the following instruction :)

1. Like page Orini Craft dan jugak !Aini Zakaria
2. follow blog !Aini Zakaria
3. buat simple entry bertajuk "Orini Craft Simple Giveaway"
4. lastly, don't forget to copy link entry yang telah dibuat dan tampal (paste) di bahagian komen entry giveaway ini. 
5. last but not least, berdoa untuk terpilih! hihi :D

Ni dia banner giveaway yg tomey :)

Orini Craft Simple Giveaway

Hadiah dia menarik ok~~~

  • 2x Little Kawaii Bear Keychain untuk 2 orang Pemenang
  • 1x Teeth Bear Keychain untuk 1 orang Pemenang
  • 1x Apple Keychain/hpstrap untuk 1 orang Pemenang
The winner will be pick randlomly!


And the duration of this giveaway is from 16/10/2013 until 31/10/2013 (the due date will be flexible either to be earlier or delay)

Ok thats all. Gudluck kawan-kawan.

Wednesday, 21 August 2013

Cara ringkas solat jenazah


Cara ringkas untuk solat jenazah ... Belajar lah wahai lelaki..apakah kau x malu bila x pandai nak solat untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah meninggal .. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita ...
Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Jenazah :

1. Angkat Takbir "Allahuakbar" & Niat dalam hati :
++ Sahaja aku solat jenazah terhadap mayat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.
++ Jadi makmum? tambah "sebagai makmum kerana Allah Taala"
++ Baca Alfatihah hingga akhir

2. Angkat Takbir Kedua "Allahuakbar"
++ Baca : Allahumma solli a'la Muhammad wa a'la ali Muhammad
++ Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir

3. Angkat Takbir Ketiga "Allahuakabar"
++ Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :
++ Allahummargh firlahu warhamhu (untuk mayat lelaki)
++ Allahummargh firlaha warhamha (untuk mayat perempuan)
++ Untuk mayat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)

4. Angkat Takbir Ke Empat "Allahuakbar"
++ "Assalamualaikum warahmatullah " Beri Salam kanan n kiri
++ Selesai

Jika jadi makmum, ikutlah di belakang imam, berdiri rapat rapat. dan ikutlah jugalah rukun di atas. Cukup rukun makalah sah lah solat tersebut. Semoga ia jadi penghormatan terbaik buat jenazah ..

Thursday, 11 July 2013

Keunikan Ramadhan


Assalamulaikum...and hello readers :)
Harini dah 2nd of Ramadhan. Sape yang xpose ni p makan sorok2 ye..malu je ngan dak kecik yang usaha nak puasa tu..hehe

Ok. cerita pasal ramadhan ni. smue orang tau bulan ni orang Islam aka Muslim puasa. Yang non-muslim pun tau. So perasan tak beberapa perkara yang berlaku di bulan ni jeee...

1. Semua sebok tunggu azan Maghrib. Padahal sebelum2 ni time ni dok sebok layan drama kt tibi tige tu..hehe

2. Waktu keje abis awal. dlm kul 430 tu gomen da tutup da. balik umah siap2 masak lauk buka. tak pun siap2 jelajah bazar ramadhan. tehee

3. Wujudnye bazar Ramadhan. khas menjual makanan dan minuman. macam2 ada. tinggal bawak duit, pilih apa yg nak makan. mudah. tapi hati2 ye. pilih yang bersih sikit kedainya. owner yg jg sikit kebersihan, cara die sediakan makanan tu. takut2 sakit perut sbb keracunan makanan pulak.

4. Tiba2 ada siaran waktu berbuka dgn bersahur kat tibi. hehe time die bese petang2 dlm pukul 430 ke 5 ptg mcm tu. cikputeh suke bayangkan sahur kt utara, buka kt selatan xpun kt sabah sarawak.hahaha! ye la nak puasa kejap punye pasal. tapi xpenah la merasa. yang penah sahur kt jb, buka kt selangor. rase mcm lame gile.haha

5. Ramai org ke masjid time2 lepas maghrib nak masuk isya'. nak solat terawih berjemaah. tp besa awal2 Ramadhan je la yg penuh saff nye. makin lama makin surut. huhu *bersangka baik, dorang buat sendiri kt rumah la tu. lepas buat kuih rye :)

6. Bagi yg bujang2, laki pulak rajin pegi masjid time nak buka tu. hehe nak iftar free kt masjid. ok gak tu. dpt solat jemaah siap free makan lg :)

7. Byk yg amek kesempatan makan kt hotel2. yela depa buat mcm2 promosi buka buffer Ramadhan kan. ada yg affordable ada yang x. so tepuk poket ada duit jalannnn.hehe tapi sape yang makan sikit tu xyah la. membazir je. bayo memahal makan ciput. puihh. baik p bazar. jimaaaaattttt....hehe

8. Anak-anak yatim dan ibu tunggal diraikan. byk syarikat2 besar2 yang sponsor depa makan buka, bg duit rya, belikan bj raya. seronok depa. yela bulan baik ni sedekah lebih2 sikit. bg lembut hati tu. bg lg byk 'ong' masuk poket.hehe

9. Ramai yg makan kurma. yela sunnah kan buka dgn kurma :) Rasullullah penah bersabda ' rumah sape yg xde kurma, dia org miskin'. tp tu mungkin lebih sesuai utk org2 kt mekah madinah sana. sbb kan tu tumbuhan kt sana. lg pun, kurma ni sgt byk untungnya walaupun dia hanya masak bulan ramadhan. menurut ustaz, satu dahan pokok kurma tu kalau jual boleh dpt myr10k. ha! bayangkan. pokok kurma ni mcm pokok sawit tau. ce kira cikit bape dahan yg pokok sawit tu ada..huhu pttla depa ni mewah hidupnya. Subahanallah~

10. Bubur lambuk! Puasa je mesti ingat bubur lambuk kan!! hehe bese bole dpt free je kt masjid2 yang ada buat. tgk la. tak semua yang buat. ikut peruntukan masing2 :)

11. Kedai makan tutup waktu siang! Bukan ptg2 dlm kul 5 mcm tu. Bagus2...tak de la yg xpuase tu mudah sgt dpt makan kn..hehe


paling heaven and raree....hanya di JOHO

http://utm-dka-92-95.blogspot.com

AIR KATIRA!!!!

yang bestnye kt joho la. kalau cari kt tmpt lain xsame dgn yg kt joho...hehe

ok selamat berpuasa! :)


Friday, 5 July 2013

TIPS for happy health life :)

Health:
1. Drink plenty of water
2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar
3. Eat more foods that grow on trees and plants and less food that is manufactured in plants.
4. Live with 3E's - Energy, Enthusiasm, Empathy
5. Make time for prayer and reflection
6. Play more games
7. Read more books than you did last year
8. Sit in silence for at least 10 minutes each day
9. Sleep for 7 hours.

Personality:
10. Take a 10 minutes walk every day - and keep smiling when doing it
11. Don't compare your life with others
12. Don't have negative throughts or things you cannot control
13. Don't over do; keep your limits
14. Don't take yourself so serious, no one else does
15. Don't waste your energy on gossip
16. Dream more while you are awake.
17. Envy is waste of time. You already have all you need
18. Forget issues of the past.
19. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others
20. Make peace with your past so it won't spoil the present
21. No one is in charge of your happiness expect you
22. Realize that life is a school and you are here to learn. problem is only simple part of curriculum.
23. smile and laugh more
24. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
25. Call your family often
26. Each day give something good to others
27. Forgive everyone for everything
28. Spend time with people over the age 70 and under the age of 6.
29. Try to make at least 3 people smile each day.
30. What other people think of you is none of your business
31. Your job won't take care of you when you are sick. Your family and friend will Stay in touch.

Life:
32. Do the right things
33. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.
34. Forgiveness heals everything
35. However good or bad a situation is, it will change.
36. No matter how you feel, get up, dress up and show up
37. The best is yet to come
38. When you awake a life in the morning, don't take for granted -embrace life
39. Your inner most is always happy. So, be happy.

Last but not least:
40. Enjoy Life!!

Saturday, 22 June 2013

jerebu

Salam

Currently in Johor and Melaka especially is facing have. Subahanallah. nikmatnye lah kalau hujan skrang ni. cuaca pun panas yg amat. Da seminggu tak dpt jogging kt luar. dekat luar bau udara mcm bau asap. kadar penglihatan pun so-so. tapi bila bernafas mcm ad particles dlm udara yg disedut. mata pedih. tekak dah sakit. fuhhh

Baru tau nikmatnya hujan yg Allah dah tarik kejap tu...

Singapura Jerebu
ni kt singapore
ikutkan kat malaysia ni ok lagi. Depa kat singapore lg teruk keadaanya. bacaan PSI pd tahap bahaya. so dok dlm rumah tutup tingkap pintu. kat tingkap tu bole la taruk kain basah nak perangkap debu tu.

ni kat UTM. hari khamis
kami dok dlm bilik kecik2 pun udara tak bersih. fuhh mari ponteng! :)

Ya Allah turunkanlah hujan rahmatMu...

Wednesday, 29 May 2013

sedih...

minggu yg tak seronok. 3 ekor kucing cikputih mati. sbb kematian tak tau :(
kakak mati pagi tadi. citam semalam. black sehari sebelum citam. kesian tgk kedek dgn gemok dah tak ad kawan nak men2. sunyi. dah tak de kakak nak manje2 before tido. dah tak de gedik2 si black bile die ngantok. dah tak de citam nak tido kt badan cikputih mlm2 :(
Tapi tak pelah. xtahan tgk dorg sakit. xnak makan semua. Sori kakak, citam n black. acik mi mintak maaf kalau ad marah2 korg. i will missing you all....... :'(
kakak
 
kiri- citam kanan-black

Thursday, 16 May 2013

terima kasih cikgu!

seorang negarawan, peguam, doktor, engineer dll bermula dengan ihsan tenaga, masa dan kudurat seorang guru.
mengajar tanda jemu
mendidik dengan sabar
menegur tanda dendam

Dia seorang guru
mengajar ratusan mungkin ribuan murid
tanda mengarapkan secebisan balasan
dengan ucapan terima kasih cikgu
mampu membuat mereka gembira

Dia seorang guru
dengan usahanya dia mengajar tanpa berkira
anak siapa yang diajar
ikhlas
masa
tenaga
duit

Dia seorang guru
walau mengajar 
ABC
123
alif ba ta
hingga ke
operation management
dynamic static

Dia seorang guru
dari mula mengajar hingga ke akhir hayat
disapa mesra panggilan cikgu
tidak kira usia tua dan muda
penghormatan tertinggi tidak terkira

Terima kasih cikgu!

khas untuk semua cikgu-cikgu saya, pensyarah dari Tadika Ihsan UTM, Sek Keb Sri Skudai, Sek Men Skudai, Sek Berasrama Penuh Integrasi Jempol, Sekolah Memandu Bunga Raya, Pusat tusyen minda gemilang, pusat tusyen Muet, Kolej Matrikulasi Johor dan UTM Skudai. Terima kasih pada semua yang menjadi guru secara tidak langsung - ibu, ayah, abg, adik2, kwn2, rumate, semua!


Sunday, 12 May 2013

program turun berat badan

day 3

progress program turun berat badan. so far berat belum turun lagi kot. but im keep trying. bkn nak kurus je aim nye. nak sihat. tu yg lebih penting.

so far yg dah buat:
 1. jog
2. avoid mkn mlm. mkn yg ringan2 je. xpun makan b4 7.
3. kurangkan fast food.
4. avoid ice!
5. drink plenty of plain water

itu je..current weight 65kg. tinggi 147cm :(

sesiapa da petua kan kuruskan badan moh la share......

Thursday, 2 May 2013

Sunday, 31 March 2013

cinta monyet



Photo: dulu2 admin mase sekolah maen passing2 surat je dengan si dia..mase tu hp mahal lg..xmampu..die depan i duk belakang..pastu maen baling2..hehe <3

anda pernah buat x?

tengok gambar kat atas teringat cerita dulu-dulu. hehe kelakar pulak kalau ingat balik. dulu kat skolah menengah ada jugak terlibat cinta monyet ni. memang sah monyet! haha gatal gile kot dulu. tapi pelik jugak. dulu-dulu skema kot. pengawas kononnye. tapi ada peminat.haha kelakarnye...adehh dulu masuk kelas tgk ada surat  dalam meja. satu hari ada gambar candid...jeng jeng jeng...gile x? budak skolah pun ada yang usha..haha yang kelakarnya yg kena usha tu xtau pun org tu amek gambar dia!! betapa skemanye kn!!haha pastu ada sehari tu tertinggal buku sastera kalau xsilap. dulu-dulu buku sastera tu cikgu soh beli yang besar kulit tebal. berat ok nak bawak hari-hari. pastu esoknya dtg skolah tgk buku tu tak de.  mati la...nasib haritu bm xbelajar sastera. esoknya ada balik buku tu. tp da nota. kikiki.... ada abg senior nak kenal..wahahaha *malu*

aduhai kenangan...
lagi satu cite pun kelakar kalau ingat balik.

dulu-dulu mase skolah menengah masuk KRS. pegi la join kem tahunan. buat kt skolah je pun. tido kat padang kot kalau tak silap.hehe da main blind ape tah namanye. mainan tu mata kita akan ditutup. kita kena ikut tali yang dorg pasang sampai la hujung. haha pastu ada sorang abg senior pgg dan bawak i duduk-duduk dulu sbb dia cakap tgh jem. bdk-bdk lain xjln lg. time tu dia borak-borak la. pastu dia bawak la jln. ada satu tempat tu dok pusing la banyak kali. pastu dia suruh tunduk. baru jln. agaknya xcukup tunduk. toinggg...langgar tiang! hahaha bengong jap rse. terus dia dia cakap pgg je tgn dia. kirenya mcm main tipu la.haha lepas dari kem tu baru tau dia nak usha sejak dr kem. tu pun tau dr kakak senior..haha betapa la naifnya. kena usha pun xsedar..haha

kelakar la kalau ingat balik cinta monyet ni :p
sekarang dah xjumpa pun mereka-mereka tu smue.
korang pun mesti ada cerita cinta monyet kan?
bila ingat balik rse nak ketuk je kepala sendiri..haha

till then, salam :)

Saturday, 30 March 2013

Segmen: 300 Bloggers

Assalamualaikum :)

http://www.paly.my/2013/03/segmen-300-bloggers_27.html

While blogging I saw this segment. Lets join! syarat dia simple gilos :D

Syarat:

1. Buat entry bertajuk "Segmen: 300 bloggers", dan letak gambar diatas dan backlink ke entri tuan punya segmen.

2. publish kome punya entry dan hantar link ke tuan punya segment [Paly]  :)

Mudahnye...moh kitee :)

opssss tarikh tamat 3 April 2013 Rabu 11:59 mlm.


lelaki idaman malaya :)

ciri-ciri wanita idaman malaya (ikut pendapat sendiri..hihihi)

1. Ada agama dan beramal dengannya.

Maknanya org tu mestilah tau hukum hakam. halal haram semua. jgn dok bantai semua halal je..huhu bukan apa. kita ni kalau boleh bukan nak bersama kat dunia ni. nun dunia sana pun kalau boleh nak sama-sama jugak. barulah betul hepi ending ;)

2. bertanggungjawab

org laki ni besar tanggungjawab dia. Bila da kawen dia bertanggungjawab kt parents dia, isteri dan anak-anak. bila dia tau tanggungjawab, dia mesti tekun keja, setia dan lain-lain sifat idaman wanita..hehe bukan...laki kalau tak bertanggungjawab besenye pantang tgk pompuan dahi licin. mula la dok menggatal nak tambah lg satu. tu yg ada tu masuk box kiv dlu. padahal kalau dia sedar ttg tanggungjwb dia, dia akan jaga dua-dua. tapi zaman skrg ni nak jumpa laki yg beristeri lebih dr satu dan adli pada setiap isterinya saaaaaangat la susah. ada. tp jarang-jarang :)

3. menghargai wanita

fitrah kejadian wanita ni dia lemah lembut, manja, penyayang. so dia suka dimanjakan. kiranya kalau dapat laki yg suka manjakan dia tu aduhai betuahnya badan..hehe even wanita yg gagah pn, nak suami yg pandai memanjakan dia. manja tu xsemestinya gedik-gedik tu. manja tu mungkin dr sgi cra layanan, sebulan sekali bawak kuar jln ke pape lah yang wanita suka. lg satu bila dia ada masalah pinjamkan telinga. dengar. pujuk dia. bagi kata-kata semangat. aduhai bestnye mcm tu..hehe

4. family man

family man ni maksudnya lelaki yg lebih mengutamakan family dia banding org luar terutama kawan-kawan. tak ada la dok lepak kt mamak sampai 3 4 pagi. macam xada umah je gayanya kan... family man ni biasanya lebih prihatin dan penyayang.

ha tu je idea yang muncul. tapi kan skrg ni cikputih suke sangat lagu kru yang wanita tu. sangat-sangat rasa dorg tu mcm memahami wanita. hehe kalau laki nak faham wanita ce dgr lagu tu :)

ok till then.
wasalam :)

Friday, 29 March 2013

Fakta menarik tentang handphone

Fungsi handphone yang kita tak tahu :)

Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu masa kecemasan? Banyak perkara yang boleh anda lakukan antaranya:

1. Nombor kecemasa
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112. So kalau anda dalam kecemasan dan berada dikawasan yang tak ada signal. Cuba dail no ni. Dan ia juga boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci (keypad lock).

2. Kereta terkunci
Jika anda terkunci kereta dan kunci berada didalamnya, bagi kereta yg ada alarm, jom cuba cara ini. Cuba hubungi seseorang di rumah dan minta dia ambil kunci pendua kereta anda. Pegang telefon dalam jarak 30cm dari kereta yang terkunci dan minta org tu tekan on pada kunci pendua. Pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon.

3. Kuasa bateri tersembunyi
Telefon masih boleh digunakan sewaktu kecemasan walaunpun dah kehabisan bateri kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. untuk telefon nokia, dail *3370# dan telefon akan dihidupkan dengan bateri 50%. Kuasa bateri ini akan dicas semula apabila anda mengecas telefon anda.

4. Telefon dicuri
Telefon yang dicuri tidak boleh diaktifkan dengan cara ini. Dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon anda akan terpapar. Simpan no ini di tempat yang selamat. Apabila telefon anda dicuri, hubungi pusat servis telefon anda dan berikan no ini. Mereka akan mengunci telefon anda dan pencuri tu tak akan dapat buka telefon walaupun dah tukar sim. hehe

Menarik kan..hihi


Thursday, 21 March 2013

Kenali wanita

Assalamualaikum semua....

Sekarang ni agak busy sikit tapi tetiba rase nak share something kat kamu-kamu..especially kaum adam yang asik complain susah nak faham kaum hawa.

Ok. For your information, in ladies life there is some period that they will feel sad tetiba, serba tak kena, nak merajuk aje, marah-marah tak tentu pasal. Ha! sure korang perasankan kadang-kadang jadikan benda ni. hehe Ok memang benda ni memang jadi kat semua ladies tak kira la dia nak ke tak nak ke. Tu semua sebab hormon. hihi sori hormon salahkan awak :)

So sebagai lelaki yang gagah perkara lagi macho. Tooolong la faham mak awk, kakak awak, adik awak, isteri dan wanita-wanita disekeliling awak yang kadang-kadang teremosi tak tentu pasal. Apa yang awak kene buat bila time ni? Fahami mereka, setia dengan mereka, senangkan keja mereka, tunjukkan yang korang syg mereka. Thats all. Mudahkan..hehe

For ladies pulak, kita kadang-kadang dapat agak bila time ni akan berlaku. hihi So, try tahan diri dari buat benda-benda tanpa berfikir. Bila nak buat sesuatu, stop kejap pikir apa akibat dia. Barulah bahagia :) But...if terjadi jugak. teremo tak tentu pasal, cecepat la mintak maaf or amek ati orang yang kita da buat salah tu. Mengaku kesalahan and try avoid the same mistakes.

If everyone have give and take attitude, world will be more wonderful :)

Peace no war.
Love youuu....

Tuesday, 19 March 2013

Tayar ooo tayar...

Apa erti kod pada sisi tayar kenderaan kita?? 

Kadang kala kita
terleka dan tidak mengambil kira dalam membeli tayar kenderaan kita, ia
boleh mengakibatkan kemalangan atau ketidaksuaian dengan kederaan kita,
cuba kita perhatikan dan renungan sejenak mengenai kod atau simbol yang
terdapat di bahagian sisi tayar kenderaan kita.... 

Contoh maklumat pada permukaan sisi tayar : 

175/70R13/82H 

- lebar permukaan bawah tayar : 175 mm
- lebar permukaan sisi tayar : 70 mm
- jejari : R
- diameter rim : 13 inchi 
- indeks muatan & symbol kelajuan : 82H
� indeks muatan 82 = tayar itu boleh menampung muatan 475 kg 
� indeks muatan 71 = 345 kg 
� indeks muatan 125 = 1,677 kg
� simbol H = kelajuan maksimum dgn tayar tersebut ialah 210 km/h

SENARAI KOT:

S - 180 km/j

T - 190 km/j

U - 200 km/j

H - 210 km/j

V - 240 km/j

Z - melebihi had laju 240 km/j

W - 270 km/j

Y - 300 km/j

ZR - untuk tayar yang mengatasi kelajuan 270 km/j keatas


TREADWEAR 240 TRACTION A TEMPERATURE A 1905

- kadar kehausan bunga tayar : 240 (semakin tinggi nilai, semakin lambat haus)
- kekuatan cengkaman tayar : TRACTION A (paling bagus AA diikuti A, B & C)
- ketahanan suhu : TEMPERATURE A 
� A : kawasan panas
� B : kawasan bercuaca normal 
� C : kawasan sejuk 
- tarikh pembuatan : 1905

dua no pertama = minggu keberapa dibuat (dari minggu 1 � 52) jika 19
maka tayar itu dibuat pada minggu ke-19 atau minggu ke-2 bulan mei.
� Dua no terakhir = tahun ia dibuat. Jika 05 maka dibuat pada 2005

*Sumber Harian Metro

Selamat memilih calon tayar...  What a Face



zakat part III


Golongan yang berhak menerima zakat:

Mereka itu (mustahikkin zakat) tersebut didalam Al-Quran seramai lapan orang.
انما الصدقات للفقراء والمساكين والعاملين عليها والمؤلفة قلوبهم وفي الرقاب والغارمين وفي سبيل الله وابن السبي

Fakir: orang yang pendapatannya kurang daripada 50% keperluan hariannya. Contohnya dia memerlukan RM50 tetapi dia hanya berpendapatan RM24 dan kebawah.

Miskin: orang yang pendapatannya 50% dan keatas dari keperluan hariannya tetapi tidak sampai 100%. Contohnya dia memerlukan RM50 tetapi pendapatannya hanya RM25 dan keatas namun masih tidak sampai RM50.

Amil: orang yang ditugaskan untuk menggendalikan zakat dengan syarat dia ialah islam, merdeka, mukalaf, lelaki, adil, mendengar dan melihat. Golongan yang termasuk sebagai amil adalah: orang yang memungut zakat, yang menira, menyukat dan menimbang zakat, orang yang menghimpunkan nama-nama mustahikkin, kerani zakat, orang yang membahagikan kepada mustahikkin.

Mualaf: orang yang dijinakkan hatinya dan mereka terdiri daripada 5 golongan:
                      i.            Orang kafir yang baharu masuk islam dan lemah imannya.
                    ii.            Orang kafir yang masuk islam yang kuat imannya tetapi dia mulia dikalangan kaumnya, diberikan zakat kepadanya supaya masuk islam kaumnya.
                  iii.            Segala orang islam yang menjaga sempadan negara kerana menjaga orang islam yang lain dari kejahatan kafir dan penderhaka yang hampir keduanya dengan sempadan negara. Diberikan zakat kepada mereka supaya berjinak hati mereka dengan pekerjaan mereka itu.
                  iv.            Orang islam yang boleh mengambil zakat daripada mereka yang tidak mahu mengeluarkan zakat dan menghantar zakat itu kepada pemerintah dan orang yang menakutkan orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat supaya menghantar zakat pada pemerintah. Di beri zakat kepada mereka itu supaya berjinak hati mereka dengan pekerjaan mereka itu.
                    v.            Orang yang mengambil zakat dari kaum yang sukar amil (orang yang memungut zakat) sampai kepada kaum itu, sekalipun kaum itu bukan orang yang menegah zakat. Orang ini tidak diberikan zakat dari habuan amil tetapi habuan mualaf kerana mereka tidak dilantik oleh pemerintah untuk memungut zakat. Amil hanya boleh dilantik oleh pemerintah.

Hamba mukatab: hamba yang dijanjikan merdeka dengan syarat membuat pembayaran kepada tuannya. Zakat yang diberi kepada hamba mukatab hanya sekadar pembayaran yang melepaskannya daripada kehambaan. Sekiranya hamba itu telah membayar dengan harta yang lain daripada harta zakat atau hamba itu tidak berkemampuan membayar dan tidak berlaku kemerdekaan maka wajib dia memulangkan semula harta zakat itu.

Orang yang berhutang:
                                i.            Berhutang kerana hendak mendamaikan 2 orang/puak yang membantah tentang pembunuhan atau harta yang hilang. Zakat diberikan sekadar membayar hutang.
                              ii.            Berhutang sesuatu untuk kegunaan umum spertu jamuan kerana membina masjid, jambatan dan lain-lain.
                            iii.            Berhutang kerana tujuan diri sendiri dengan syarat dibelanjakan hutang itu pada berbuat kebajikan atau pada pekara yang harus. Syarat diberi zakat kepadanya hendaklah hutang sudah sampai masa pembayaran dan orang yang berhutang papa yakni tidak mampu membayarnya.
                            iv.            Orang yang menjamin atau mengaku hendak membayar hutang orang lain.

Orang yang berperang di jalan Allah.

Ibnu sabil: orang yang musafir. Musafir yang kehabisan bekalan dalam perjalanan atau semasa memulakan perjalanan dari negaranya yang mendatangkan pulangan yang baik kepada Islam dan umatnya atau orang Islam yang tiada perbekalan di jalanan.

Syarat orang yang mengambil zakat:

  1. Merdeka. Hamba tidat boleh mengambil melainkan hamba mukatab.
  2. Islam. Haram memberi zakat kepada kafir.
  3. Bukan anak cucu bani Hasyim dan bani Muttalib. Mereka ini haram mengambil zakat.
  4. Bukan orang yang dibawah tanggungan orang yang memberi zakat. Maka seorang ayah tidak boleh memberi zakat kepada anaknya atas jalan fakir, miskin, adapun selain dari fakir dan miskin seperti anak itu berhutang harus ayah memberi zakat kepada anaknya. Begitu juga orang lain yang ada tanggungan dibawahnya.
  5. Bukan orang yang di tahan dari memperguna harta dengan sebab bodoh, kanak-kanak, atau gila, yakni tidak diberi zakat pada tangan mereka itu tetapi hendaklah diserahkan kepada walinya.

meet his family :)

16/3/2013

venue: pontian and tampok

activity: meet his family

mood: maluuuu.....

Alhamdulillah...everything goes well.. :)

Sunday, 10 March 2013

Water crises need solution - Story | The Star Online

Water crises need solution - Story | The Star Online

Najwa Latif feat Sleeq & Syamkamarul Sahabat | Official Music Video

harapan

Ya Allah...permudahkan urusan pembelajaran ku. Limpahkan idea untuk aku menyiapkan kerja-kerja. Kuatkan hatiku semangatku. Semoga dengaNya aku dapat menyebarkan ilmu bermanfaat kepada mereka yang lain. Jangan Kau biarkan dengan ilmu ini aku menjadi lalai dengan urusan duniaMu. Ya Allah...hanya kepadaMu aku meminta dan berharap. Makbulkanlah doaku ini...Amiin~





kawan-kawan...doakan cikputih leh siapakan research ni ye...cikputih tgh stress sgt lately..

Friday, 1 March 2013

xi & mi :)



Assalamualaikum.... hari ni mood sangat ok.hihi

Tetibe smlam pillow talk PJJ dgn xixi and i suddenly realize seven years ago we meet for the first time. Hai abg fasi! :)


Luckly, till today we were together. even slalu gaduh marah-marah smue. but it sweet. both of us describe their partner as sweet :)


I hope and pray to Allah. He will be my imam. till the last breath. aminn :)


xi,

ily...imy ;)

Monday, 25 February 2013

moooonday

Assalamualaikum kawan-kawan.

Hello Monday!
Jom mulakan minggu ini dengan sedekah :) senyummmm.... hehe senyumkan sedekah paling murah dan tak perlu kuarkan duit!

Start or you will never end it!

Believe in yourself!

Friday, 22 February 2013

TIP PERKAHWINAN

TIP PERKAHWINAN by Ustaz Azhar Idrus :)

1. KETIKA MENCARI CALON


Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.


2. KETIKA MELAMAR


Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.


3. KETIKA AKAD NIKAH


Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.


4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN


Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.


5. KETIKA MALAM PERTAMA

Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.


6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA


Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.


7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG


Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.


8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK


Cintailah isteri atau suami anda 100%


9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK


Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.


10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM


Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.


11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG


Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.


12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI


Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.


13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI


Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.


Wednesday, 20 February 2013

sometimes life is too complicated. itu tak kena. ini tak kena. duduk salah. berdiri penat. letih. sunyi. kepala mula lah pikir yang tah hape-hape. 

tapi sedar tak kita. dugaan. cabaran. rasa sedih. rasa gelisah. tu semualah yang mencorakkan hidup kita. menjadikan kita manusia yang kuat untuk teruskan hidup yang semakin ke penghujungnya.

ya ALLAH. baiknya ALLAH. even kita jahat. lalai. degil. tak patuh perintahnya. selalu leka. DIA still bagi kita masa. kadang-kadang DIA bagi kita ujian. dugaan. bagi kita tersedar dan cepat-cepat istighfar. ingat asal kejadian kita. ingat kat DIA. kita zikir sikit. solat laju-laju. kadang-kadang buat benda baik. tapi DIA tak pernah kurangkan walau sedikit nikmatNya kepada kita.

SUBAHANALLAH..

YA ALLAH. BIMBINGLAH AKU. PIMPINLAH AKU MENJADI HAMBAMU YANG SEMPURNA MELAKUKAN SURUHANMU. BENCI KEPADA LARANGANMU. JANGAN KAU AMBIL IMAN DAN ISLAM YANG TELAH KAU BERIKAN. AMIN..

suami isteri

Mak saya suka memasak tapi mak bukan seorang suri rumah, mak seorang engineer.

ada satu malam, mak balik sangat kepenatan tapi masih perlu memasak untuk saya dan abah. Mak hanya mampu masak ayam kunyit, sayur kailan ikan masin dan nasi. 3 hidangan itu diletakkan di meja makan si mana ayah duduk goyang kaki menunggu makan.

Ayah meminta diri untuk sola Maghrib dulu sebelum makan. Ketika itu saya mencuba hidangan mak. Alamak! ayam kunyit terlalu masin, kailan separuh masak dan nasi hangit. Namun saya diam. Selepas Isyak, ayah menjamu makanan masakan mak.

Sambil makan, ayah bertanya bagaimana sekolah hari ini. Saya tidak berapa ingat apa jawapan saya. Ketika makan, mak mohon maaf pada ayah atas masakannya. Tapi ayah menjawab, “Sangat sedap sayang. Abang suka semua hidangan ini.”

Malam itu, sebelum tidur, saya pergi bersalam dengan ayah yang masih di ruang tamu dan bertanya betul ke ayah suka masakan mak tadi yang saya sendiri terasa susah nak telan. 

“Anakku, mak dah penat sepanjang hari kerja. Mak dah penat. Hidangan kurang enak tak melukakan Mie dan ayah tapi kata-kata kasar akan menghiris perasaan,” kata ayah. 

Mendengar kata-kata ayah, saya tersentak.Lalu saya masuk bilik untuk bersalam dengan mak dan bertanya…

“Mak rasa ayah tadi kata suka masakan mak hari ini, mak percaya ke?”

 “Anakku. Itu tak penting. Yang penting ayah jaga hati mak dan selepas makan, ayah tolong mak cuci pinggan. Ayah kamu itu orang besar, tapi benda-benda kecil sebegini yang buat mak sentiasa rasa bahagia kerana terasa ayah betul-betul sayang kat mak,” jawab mak.

Itulah perkara yang berlaku ketika kecil dan saya mengingati sehingga hari ini.

Kini saya sudah berkahwin, anak sudah tiga – dan melihat kembali kenangan manis ayah dan emak, saya semakin memahami fikiran mereka pada masa itu. 

Mak dan ayah dan tindak-tanduk mereka menunjukkan mereka menerima segala kelemahan antara satu-sama lain dan meraikan perbezaan tersebut supaya hubungan erat dan kukuh sentiasa berkekalan. Mereka meraikan segalanya antara mereka, dan berusaha bersama untuk memastikan pasangan mereka sentiasa gembira dan bahagia. 

## Hidup ini terlalu singkat untuk sebarang kekesalan. Sayangi mereka yang melayan kita dengan baik dan kasihanlah pada mereka yang tidak. Sebuah tulisan untuk renungan. ^_^

semoga encik suami saya juga seperti ini.. :'(

Tips to complete your PHD theses in 3 years

Tips taken from fb Prof Ismail Said :)

1. Consistent in your routine and do not put off your work for tomorrow.
That means come at 8am and leave at 5pm, rain or shine. Spend your weekends with your family or friends.

2. Stay focus on your research and ask the right questions.
Constantly refine your research problem. Look at good theses on how to write problem statement, research gap and research underpinning. The examples include theses of Mazlina Mansor (2011), Zumahiran Kamaruddin (2011) and Nor Zalina Harun (2012).

3. Present solutions to your supervisor, not a problem.
This will lead to constructive discussion.

4. Write whatever you have gathered.
Open a file for each chapter and write any notes that your come across into it. For first year student, you can start writing a glossary, definition of terms, or operational meanings. I generally asked my students to summarize their reading for each article in a reading log.

5. Write papers for journal and conference, and share them with peers.
Start writing your first paper on your review of literature in a conference. Include the method of your review. Herewith, an example written by Nor Fadzila (2011).

6. Constantly discuss your findings with peers.
Keep telling your peers about what you have done even though he or she refuses to lend his or her ears to you. The prime listener is you.

7. Take a break after a long journey.
For example, after conducting a rigor field survey, spend one to two days with your family for a brief vacation.

8. Reward yourself after you hit a milestone.
During my PhD journey, I rewarded myself with a Casio watch once I attained a milestone, for example, when my paper was accepted by the journal editor for publication. At the end of my study, I had 5 Casio digital watches, each cost RM38.

9. Inform your spouse and children what you are doing and progressing.
Yes, they are part of your PhD.

10. Remind yourself that you plan to do you PhD in 3 years, only.

You will see the rainbow after the storm has passed.


p/s: if other can do, why dont you? ;)

Monday, 18 February 2013

Hadiah kawen


Assalamualaikum readers J

Hari ni cikputih nak story mory pasal kenduri kawen!! Opss bukan cikputih la yang nak kawen. Tapi kawan-kawan cikputih. Ramai yang dah tukar status. Hehe cikputih??insyaAllah...Dia dah preparekan semuanya untuk kita semua. So get ready je. Hehe
cikkiwis.blogspot.com
So arini cikputih nak highlighkan benda yang paling memeningkan kepala kalau nak g kenduri terutama kenduri kawen kawan. Apakah dia?? Pada cikputih adalah hadiah!!! Huhu cikputih selalu pening giloss kalau nak piker apa nak bagi kat pengantin. Almaklumlah student. Duit pun kena jimat-jimat kan. J Cikputih prefer kalau depa bagi list apa yang dorang nak untuk hadiah. So kita tinggal pilih je dari list tu.hehe Si pemalas kan. Malas nak perah otak so baling dadu je pilih hadiah untuk si pengantin..huhu
ran-farah-mouri.blogspot.com
Antara hadiah yang biasa cikputih bagi pulak dan semakin bosan adalah:
·         Set pinggan mangkuk
·         Set minum petang
·         Frame

Ha itu je..hehe Kawan-kawan biasa bagi apa ye kat pengantin? Ce share sikit... 

Tahun ni bersusun pulak kawan-kawan yang kawen. Siap kene pilih-pilih mana yang nak pegi. Yela dorang dok jauh dari cikputih. Nanti duit minyak toll g..huhu Lagi-lagi kawan single yang leh dok usung pegi kenduri dah sold out (hahaha...da kawen semuenye...) lagilah malas nak pegi yang jauh-jauh. Hopefully kome faham la nape teman x sampe ke kenduri kome tu ye..hihi

Idea...oh idea...please come to mama babehh haha over tau~~ Susah-susah sangat salam berisi je la ngan mak pengantin. hehe

Till then, Salam.
Jaga diri, jaga iman J

Sunday, 17 February 2013

Holiday di Vietnam

Salam....Hai readers... :)

Baru-baru ni cikputih dengan parents dan adik p holiday ke Ho Chi Minh City, Vietnam... Hoyehhh Seronok ok untuk si kaki shopping. Nak-nak perempuan. Currency Vietnam compare to Malaysia a bit low. Dah la barang-barang murah compare dengan Malaysia...currency lg murah. Tak ke heaven? hehe Tapi holiday kali ni lebih kepada jalan-jalan cuci mata dan shopping. Kami tak pegi sangat tempat-tempat yang bese pelancong pegi macam Sg mekong dan tunnel tu. Kami pegi satu kumpulan 12 orang. Semua dah tua-tua baya ayah..hehe yang paling muda adik cikputih. ohhh...nasib baik dia dapat cuti dr tempat praktikal dia..hehe 

Kami pegi 29 Jan 2013 balik 2 Feb 2013. Betul-betul nak dekat CNY. so ramai la depa balik kampung. Nak raya kan. Flight pukul 12 tgh hari. KUL-SGN kira-kira sejam setengah je. Tapi masa dorang cepat sejam. So dalam pukul 1++ sampai ke airport dia.


Hotel pulak kami dah book awal-awal sebab ada kenalan kt situ. Kami menginap di Sigon Pink 2 Hotel. Betul-betul sebelah pasar Ben Than. So senang nak jalan-jalan pegi pasar. Pasar malam pun dekat. Nak makan pun senang sebab depan hotel ni ada Hajah Basiroh stall dan dua buah lagi kedai makan.

Vietnam ni terkenal dengan kain. Bannnnyakkk sangat. hehe macam-macam. tapi biasa org beli cotton dgn vietnam silk la.. Baju siap jahit pun murah. Baju nikah yang ada pearl tu baru rm100. murah ok!! naseb baik la cikputih belum kene pinang. Kalau tak dah beli dah..hehe cantik pun cantik. banyak pilihan warna dan saiz :) oh lupe! banyak kedai yang terima tempahan dan bole siap dalam masa sehari je uollls...tp bayar lebih sikit la. dalam rm90.



Selain tu kat vietnam ni buah depa..hoii!! banyak dan murah. :) hari-hari kami beli buah dan air kelape..hehe

Kalau orang tanya apa nak beli kat vietnam susah nak jawab..rasenya antara yang boleh beli:
kain...sure lah kan
baju kurung siap jahit
cadar cotton
beg kulit
kasut kulit
cermin mata
jam tangan berjenama
beg packer -deutor dll
jersi
dll

Mungkin kami pegi nak dekat CNY. banyak gile sale!!Pengsan tengok..hehe Oh lupa nak cakap. Depa ramai jugak yang pandai speak in Malay. so no worries :) Urus niaga dalam vietnam dong, US dan ada jugak yang terima RM. tapi jangan risau. Kalau tak cukup duit boleh tukar kat kedai emas or money changer. keliling ben than tu ada aje sumber nak tukar duit. haha

Tips paling penting: jangan bawak banyak duit!!!nanti habis semua.haha

till then. nanti bagi tips shopping pulak :)

Assalamualaikum...